L’ús del biberó

L’ús del biberó

Moltes mares no poden o decideixen no donar pit al seu nadó, pel que l’ús de biberó sol ser l’eina utilitzada per alimentar-lo.

Cal que les mares siguin conscients que l’ús del biberó no fomenta el creixement ni el desenvolupament dels maxil·lars ni de la musculatura facial, tal com sí ho fa la lactancia materna. És per això que, sempre que es pugui, és millor donar pit que utilitzar el biberó.

El biberó s’ha d’utilitzar amb molta prudència i moderació, ja que una perllongació d’aquest produïrà alteracions anatòmiques i funcionals a la cavitat oral.

Us del Biberó | Centre Dental Cise

A continuació, anomenarem algunes recomanacions pel que fa a l’ús del biberó:

  • Quan el nadó realitza l’acció de succionar el pit es promou el desenvolupament dels maxil·lars gràcies a l’exercici que fa perquè surti llet.  Quan s’utilitza el biberó la llet surt amb més facilitat, pel que no fa el nadó. És per això, que es recomana utilitzar biberons d’orifici petit i no ampliar-ne el calibre, ja que el nadó s’ha d’esforçar perquè surti la llet i així fomentar el creixement ossi i muscular.
  • No utilitzar el biberó com un conciliador del son. La finalitat del biberó és nutritiva, no perquè el nadó es quedi dormit ja que després serà més difícil raspallar les dents.
  • No afegir-hi sucre, mel, vainilla, ni cap producte per endolçar el biberó.
  • No deixar al nadó tota la nit amb el biberó a la boca, ja que el contacte constant amb la preparació pot causar l’anomenada càries del biberó.
  • Procura iniciar la trancisió de l’ús del got abans dels 2 anys, a poder ser a partir dels 6 mesos (el nadó ja és perfectament capaç de succionar amb un vas).
  • Si el biberó cau a terra, no netejar-lo amb saliva.
  • No perllongar l’ús del biberó més enllà dels 2 anys de vida del nadó.

Cal recordar que es recomana realitzar la primera visita amb l’odontopediatra abans del primer any de vida del nadó, per tal que el professional orienti als pares sobre els hàbits d’higiene oral i d’alimentació, i detecti precoçment accions que puguin alterar el desenvolupament oral i facial.

Dra. Alba Ribas i Serrano
COEC 7510