Recomanacions

Com podem assegurar la salut dental?

Una bona higiene bucal i l’ús de fluor es consideren ara els principals factors responsables de la prevenció de càries i el foment d’una bona salut bucal. Els següents consells són també importants per mantenir les dents sense càries:

 • Iniciar aviat la cura de les dents, raspallar les dents dels nens amb una pasta de dents amb fluor quan apareguin. No permetre que els nens s’adormin mentre beuen d’un biberó de llet, llet de fórmula, suc o begudes ensucrades. Aquests líquids dolços es mantenen al voltant de les dents del bebè durant llargs períodes de temps i poden produir la “càries del biberó”.
 • Raspallar-se les dents dues vegades al dia amb pasta de dents fluorada. I si fos possible, netejar entre les dents amb fil dental una vegada al dia. No menjar després de netejar-se les dents en ficar-se al llit, doncs el flux de saliva disminueix mentre dormim.
 • Visitar al dentista cada 6 mesos per fer una revisió.
 • No menjar ni beure contínuament. Deixar passar temps entre menjars perquè la saliva neutralitzi els àcids i repari les dents.
 • La gent amb alt risc de desgast dental i erosió hauria de prendre precaucions especials, com:
  – Disminuir la freqüència i el contacte amb menjars i begudes acídiques.
  – Evitar raspallar-se les dents immediatament després de consumir aliments acídics, begudes, cítrics i sucs. Això dóna temps perquè es produeixi la remineralització.
  – Els elixirs bucals fluorats i els xiclets sense sucre poden ser útils després de prendre menjars i begudes acídiques ja que fomenten la remineralització.
 • Els xiclets sense sucre són “amics” de les dents ja que ajuden a augmentar el flux de saliva i netegen la boca de restes de menjar.

Si detecta alguna cosa irregular en les seves dents o genives (irritació o inflamació de genives, alguna taca o cavitat en les peces dentals) no esperi a tenir dolor o molèsties majors i visiti al seu dentista.

Si té pròtesi fixa cuidi-la com si fossin peces dentals naturals.

Si té pròtesi removible, retiri-la de la boca i raspalli-la enèrgicament almenys dues vegades al dia amb pasta dental o productes especials per a la seva neteja.