L’Odontopediatria

L’Odontopediatria

L’odontopediatria és la branca de l’odontologia que s’encarrega de tractar els nens, des del naixement fins la majoria d’edat. Un dels principals objectius de l’odontopediatria és mantenir les dents de llet en bones condicions fins que s’exfoliïn i permetre l’erupció de les dents definitives.

És molt important mantenir i restaurar les dents temporals per tal que el nen tingui una correcta masticació, fonació i parla, una estètica acceptable, mantenir l’harmonia esquelètica i muscular i també pel benestar psicològic del nen.

Odontopediatria | Centre Dental Cise

L’odontòleg especialitzat en odontopediatria s’encarregarà de la prevenció de càries i de la promoció de la salut oral, així com la motivació per tenir una bona higiene bucal.

La càries és la malaltia crònica infecciosa més freqüent en nens, comportant així un significatiu problema en la dentició temporal. Al 2010 un de cada tres nens de 5 a 6 anys tenia càries en dents de llet. Fa dècades que Espanya és un dels països de la Unió Europea amb menys restauracions dentals en nens: des del 2000 i fins al 2010, només el 28% de dents temporals amb càries en infants de 5 a 6 anys es van empastar.

A més, l’odontopediatra també realitzarà un diagnòstic precoç per a detectar anomalies en la posició de les dents o maxil·lars, que poden sospitar la necessitat de dur ortodòncia en un futur.

Un altre objectiu és detectar els mals hàbits bucals com la succió del dit polze i resoldre les urgències per traumatismes, freqüents sobretot en nens de 2 a 4 anys.

Es recomana que l’infant visiti l’odontopediatra des de que comencen a sortir les primeres dents de llet, així es controlarà la higiene oral, els mals hàbits i l’alimentació, que l’erupció de les dents es correspongui amb la seva edat cronològica i també perquè agafi confiança amb el dentista i amb l’acció d’acudir a la clínica dental.

Dra. Alba Ribas i Serrano
COEC 7510

Odontopediatria | Centre Dental Cise