L’Odontologia i l’Esport

L’Odontologia i l’Esport

Quan es relaciona l’odontologia amb l’esport ens basem en la prevenció i el control de les malalties bucodentals i de les lesions esportives a la boca.

Els estudis més recents demostren que el 30-40% dels mals d’esquena poden ser causats o agreujats per malposicions dentals o per la falta de dents. Això és degut a que el cos, per a mantenir-se en peu, necessita que hi hagi un equilibri entre totes les estructures: qualsevol alteració influirà a la resta de l’organisme.

Odontologia i esport | Centre Dental Cise

Cada dent ha de suportar la càrrega que li correspon. Si existeix una maloclusió, no hi haurà equilibri en la recepció de les forces masticatòries, pel que l’articulació temporomandibular (la que uneix la mandíbula amb el crani) es sobrecarregarà. A causa d’això, el crani adoptarà una posició anòmala que, alhora, sobrecarregarà la columna vertebral (sobretot a la zona cervical) que també pot provocar problemes d’equilibri. Les alteracions de posició de les dents es poden corregir mitjançant els tractaments d’ortodòncia tant en nens com en adults, i la falta de dents es pot compensar amb la col·locació d’implants o la confecció de pròtesis dentals.

Altres problemes que afecten freqüentment als esportistes són les infeccions bucals: càries i malaltia periodontal. Les càries són freqüents en els esportistes, ja que ingereixen altes quantitats d’hidrats de carboni i begudes ensucrades per hidratar-se. Els bacteris poden arribar als músculs i a les articulacions a través de la sang, provocant que hi hagi un major nombre de trencaments de fibres musculars, dolors en articulacions i lesions tendinoses.

La placa bacteriana causada per una mala higiene oral, també té repercussions greus: els bacteris que passen a la sang poden causar coàguls que podrien acabar ocasionant problemes cardíacs.
Són imprescindibles les revisions amb el seu dentista: poden existir patologies dentals que li estiguin provocant una disminució del seu rendiment esportiu.

Odontologia i esport | Centre Dental Cise

També és comú que durant la pràctica esportiva, l’estrès es tradueixi en l’apretament exagerat de les dents, ocasionant el desgast d’aquestes, a més de dolors de cap, coll i esquena.

Per a la prevenció de les lesions orals durant l’esport, es recomana l’ús de protectors bucals. Aquests absorbeixen i dissipen la força rebuda i alhora ajuden a no sobrecarregar l’articulació temporomandibular.

Curiositats:

  • Just quan Pau Gasol va arribar a l’NBA, es va sotmetre a un tractament d’ortodòncia per a solucionar els problemes d’equilibri i els dolors d’esquena.
  • L’AC Milan va tirar enrere el contracte de 15 milions d’euros per a fitxar al futbolista Aly Ciossockho, després que al fer la revisió mèdica li detectessin una maloclusió dental que podia provocar problemes físics importants i afectar el seu rendiment esportiu.
  • Rivaldo tenia freqüents mals de caps. La causa: mastegar xiclet durant els partits, provocant una sobrecàrrega de l’articulació temporomandibular i un excés de tensió rebuda a les dents.

En conclusió: tant la configuració de la boca com la higiene oral, influeixen directament en el rendiment d’un esportista, provocant mals de cap, fractures de mandíbula i problemes articulars i musculars. Si vostè és esportista, indiferentment de si és recreatiu o de competició, recordi de realitzar freqüents controls amb el seu odontòleg: una bona salut oral millorarà el seu rendiment esportiu.

Dra. Alba Ribas i Serrano
COEC 7510

Odontologia i esport | Centre Dental Cise