La salut oral i l’embaràs

La salut oral i l’embaràs

L’embaràs suposa un conjunt de canvis orgànics i de conducta que poden alterar la salut oral provocant un major risc de patir càries i malaltia periodontal. És per això que és important que es mantingui una bona higiene oral i s’utilitzi pasta dentífrica amb fluor.

Les dones embarassades tenen més probabilitats de patir càries, ja que se sol menjar amb més freqüència, pel que el pH de la boca es manté àcid durant hores, afavorint així l’acció dels bacteris que inicien les càries. A més, com més bacteris tingui la mare a la boca, més probabilitats tindrà el fill de tenir càries.

També és molt freqüent la gingivitis de l’embaràs, tot i que aquesta sol desaparèixer després del part. Els bacteris que causen la inflamació de les genives  poden arribar al bebé a través de la capa amniòtica, pel que poden provocar parts prematurs o nens amb baix pes al nèixer.

És important recalcar que com més ingesta tingui la mare de vitamina D i calci, menys probabilitats de tenir càries tindrà el fill.

Recordi que ha de visitar el seu dentista mínim una vegada durant l’embaràs per a  realitzar una higiene dental professional i així reduir el nombre de bacteris de la boca (preferiblement durant el primer trimestre).

Durant els mesos d’embaràs, es pot realitzar qualsevol tractament en odontologia: es pot injectar anestèsia, es poden fer obturacions i fins i tot es poden extreure dents. Tot i això, si la patologia no és de caràcter urgent, és millor realitzar-ho al segon trimestre d’embaràs o després del part.

Recordi que la primera visita del bebé amb el dentista ha de ser abans del primer any de vida, on es realitzarà una bona història clínica i s’habituarà al nen a acudir a la consulta, a més de donar consells higiènics i dietètics a la mare.

A continuació, li deixem l’enllaç del Consell General de Dentistes d’Espanya, on exposen una guia pràctica per a les futures mares on podrà consultar tots els dubtes que tingui sobre la relació de la salut oral i l’embaràs: www.consejodentistas.es

Dra. Alba Ribas i Serrano
COEC 7510