Ortodòncia infantil i adults

Ortodòncia infantil i adults

Una de les preguntes més freqüents que es fan els pares és si és aviat per començar un tractament d’ortodòncia si encara no ha canviat totes les dents. En aquest article la Dra. Martínez explica quines són les raons per les quals es decideix començar un tractament o no.

1. Com sabem si un nen amb dentició mixta, encara amb dents de llet i definitives, és candidat per a començar tractament?

Per a poder saber si un nen és candidat per portar ortodòncia en dentició mixta, entre els 6 fins als 10/12 anys d’edat, hem de fer un estudi d’ortodòncia tant clínic com a radiològic. Si bé és cert que en alguns casos preferim esperar al recanvi total de les peces per a la col·locació de l’ortodòncia fixa.

2. És cert que si comencem en edat primerenca l’ortodòncia fixa acaba sent més curta?

En ortodòncia tenim dues fases de tractament clarament diferenciades. Una primera fase, en pacients en edats primerenques, entre els 6 anys fins als 10 aproximadament, acostumen a ser els famosos aparells “de posar i treure”. En aquesta fase intentem simplificar, és a dir, preparem el cas perquè la segona fase sigui el més simple possible i el temps de tractament amb brackets sigui el menor possible.

I la segona fase, el pacient ha acabat de canviar totes les peces, i té l’oclusió establerta, depenent del cas acostuma a ser a partir de 12 anys aproximadament, i en aquesta fase col·loquem l’ortodòncia fixa, els brackets.

3. Aleshores, a quina edat he de portar el nen a l’ortodoncista?

Recomano fer una visita a partir dels 3 anys, encara que no col·locarem cap aparell, però anirem familiaritzant al nen. I a nosaltres ens serveix per a control d’hàbits, com la deglució atípica, interposició labial, etc… en moltes ocasions controlant els hàbits reduïm considerablement la mala oclusió. Ens ajudem d’altres professionals com logopedes, i en l’hàbit de respiració bucal derivem al pacient al l’otorinolaringòleg per a descartar problemes respiratoris greus.

4. És veritat que no hi ha edat per als brackets?

Per a l’ortodòncia fixa no hi ha edat. Qualsevol adult pot portar brackets, sempre que la seva salut bucal sigui òptima.

5. Els adults només poden portar ortodòncia fixa, brackets?

No. Des de fa uns anys, tenim més opcions per als adults. Els alienadors, que són aparells transparents, poden ser una bona opció de tractament. Com sempre cal estudiar el cas per donar opcions de tractament als pacients.

Dra. Elena Martínez Caparrós
COEC 3334

Centre Dental Cise - Figueres | Ortodòncia Invisible