El Càncer Oral
Sabem que és un dels temes que més preocupen, una malaltia que apareix sense demanar permís i canvia les nostres vides. Però es pot evitar! O diagnosticar a temps. Tan sols hem de saber com fer-ho.
Avui parlem del càncer, concretament del càncer oral
El càncer es defineix com la proliferació cel·lular anormal i descontrolada, i amb capacitat d’invasió dels teixits circundants i a distància. Els càncers orals són els que s’originen a l’interior de la cavitat oral: paladar, llengua, terra de la boca, genives, mucosa vestibular i jugal i trígon retromolar. El càncer més freqüent en la cavitat oral és a la zona posterior i lateral de la llengua (un 50% del total de càncers orals), i el terra de la boca (amb un 35%).
La boca és la localització més freqüent dels tumors malignes primaris de cap i coll. El càncer oral constitueix un problema major de salut pública amb més de 300.000 casos reportats anualment en tot el món. El càncer oral és l’11è en el món en incidència en homes i el 16è en dones.
A Espanya, el càncer oral (incloent-hi el càncer de llavi, faringe i cavitat oral) és el 5è càncer més freqüent en homes i el 16è en dones (amb una mortalitat d’aproximadament el 35%).
Factors de risc
Els factors de risc involucrats en l’etiologia del càncer i les lesions potencialment malignes són: el tabac, l’alcohol, les radiacions en cap i coll, els dèficits de ferro i vitamina A, els virus (sobretot el virus del papiloma humà), infeccions fúngiques com la candidiasi, inmunosupressions i sífilis.
El més important és la prevenció del càncer oral: reduir-ne la incidència, la detecció precoç i el diagnòstic de recidives i de tumors secundaris. Un dels mètodes per a la prevenció del càncer oral és l’autoexploració. El pacient ha de comprovar si s’observen ferides o llagues, canvis de color o taques de color vermell, blanc o fosc o qualsevol bulto en llavis, genives, galtes, llengua, paladar o qualsevol zona de la boca.
És imprescindible acudir al seu dentista si es nota alguna protuberància, alteració de color o alguna ferida que no cicatritzi en més de dues setmanes per tal de detectar alguna anomalia precoçment.
Dra. Alba Ribas i Serrano
COEC 7510