Què és una endodòncia

Què és una endodòncia

Endodòncia… segur que n’has sentit a parlar però…

Què significa aquesta paraula?

L’endodòncia és un tractament que consisteix en eliminar els teixits que es troben a l’interior dels conductes radiculars d’una dent i, posteriorment, netejar, conformar i omplir aquests conductes.

Endodòncia | Centre Dental Cise

Quan cal fer una endodòndia?

Es realitzarà un tractament d’endodòncia quan la polpa (la part interna de la dent) està afectada de manera irreversible, ja sigui per una càries profunda, un traumatisme o lesions  endo-periodontals.

La dent pot tornar-se sensible al fred, calor o a la masticació, el dolor pot ser intermitent o constant i, fins i tot, pot aparèixer un flegmó, una fístula o un canvi de coloració.

I després de l’endodòncia… una gran millora!

L’endodòncia és un procediment que permet mantenir la dentició natural, l’ós i la geniva que l’envolta, així com la funcionalitat de la peça. Després d’un correcte tractament i restauració, la dent es comportarà de la mateixa manera que la resta, tant en durada com en funció, i requereix les mateixes condicions higièniques, prevenció i revisions periòdiques com qualsevol altra peça.

Sempre s’ha intentar conservar el màxim la dentició natural. Tot i així, hi ha casos en que una dent no es pot salvar: quan hi ha una fractura vertical, quan no queda suficient corona per restaurar la peça o quan no hi ha prou suport periodontal. En aquests casos, s’haurà de valorar l’extracció de la peça i la seva posterior substitució.

És important acudir al dentista periòdicament (mínim una vegada a l’any) per tal d’evitar l’aparició de càries o altres factors que poden influir en el pronòstic d’una dent endodonciada.

Passos per realitzar una endodòncia

Primerament, s’anestesia la zona amb anestèsia local i s’accedeix a l’interior de la dent fins arribar a la polpa (la part interna de la dent).

Un cop a dins, es procedeix a eliminar els teixits infectats i a netejar l’interior dels conductes. Es preparen els conductes amb uns instruments específics i s’omplen d’un material amb les propietats adequades.

Finalment, es col·loca un obturació provisional o una definitiva per tal de restaurar la dent.

Ja saps, com sempre advertim, la millor solució ve donada per una bona prevenció!! Així que no oblidis visitar el teu dentista periòdicament i davant qualsevol dubte… fer-nos sempre una consulta!

Dra. Alba Ribas i Serrano
COEC 7510

Què és una endodòncia | Centre Dental Cise