Ortodòncia i Osteopatia: el tàndem perfecte

Ortodòncia i Osteopatia: el tàndem perfecte

Sabies que quan col·loquem una ortodònciapodem influir també en la resta del cos? El nostre cos és un Tot, així, qualsevol canvi en un lloc pot modificar el funcionament d’una altra part del mateix. I aquí és on et presentem… El tàndem perfecte! Ortodòncia i Osteopatia, dues disciplines que treballant de la mà obtenen excel·lents resultats. T’expliquem com i per què:

De tots és sabut que l’ortodòncia és la disciplina que s’ocupa d’alinear les dents i donar funcionalitat als moviments de la boca, intentant aconseguir que aquests moviments siguin equilibrats i harmònics, com també inhibir o estimular el creixement ossi del pacient.

La osteopatia és considerada tradicionalment com la medicina basada en la creença en què la majoria de les malalties estan relacionades amb el sistema múscul esquelètic, és a dir, amb els nervis, músculs i ossos…la osteopatia estudia el cos en un tot!

Unint tots dos conceptes arribem a la conclusió o ens fa pensar que, tota manipulació o intervenció en la boca que fem amb l’ortodòncia pot tenir influència en la resta del cos. Quan col·loquem una ortodòncia, sigui fixa o removible, sigui en adults o en nens, podem influir en la resta del cos d’una manera o una altra, per bé o no tan bé. Per això, l’ideal és treballar paral·lelament ortodontista i osteòpata, perquè l’osteòpata vagi ajudant i acomodant la nova situació que anem creant amb l’ortodòncia.

Jo, com a ortodontista, considero que quan col·loquem a un nen una aparatologia modificant la seva boca, la seva forma de tancar, el seu somriure; implica un canvi general en la seva estructura, en el seu cos, per tant si ho acompanyem amb una bona sessió d’osteopatia, ajudem d’aquesta manera al fet que l’adaptació sigui menys dolorosa, més ràpida, i a més, l’adaptació òssia ens atorga que els resultats amb l’ortodòncia siguin duradors en el temps.

Els ortodontistes també hauríem de col·laborar, a més, amb l’osteòpata, amb els logopedes, a fi d’obtenir una bona respiració i per eliminar mals hàbits en els nens, com pot ser la deglució atípica (interposició de la llengua entre les dents quan s’empassa saliva, beure aigua..), i col·laboració amb els otorinolaringòlegs, perquè ens ajudin a descartar qualsevol patologia que impedeixi al pacient una bona respiració.

El tàndem perfecte ortodòncia i osteopatia, estudiar el cos en la seva globalitat, ens porta a una nova era en la medicina.

Dra. Elena Martínez Caparrós
COEC 3334

Ortodòncia i Osteopatia | Centre Dental Cise