Salut oral és salut general

Salut oral és salut general

Salut oral és salut general | Centre Dental CiseHi ha una estreta relació entre la salut bucodental i la salut general de l’organisme. La boca reflecteix indicis i símptomes de salut i de malaltia, fins i tot algunes malalties que afecten a l’organisme en el seu conjunt poden tenir la seva primera manifestació en la cavitat oral. A més, a la boca podem veure algunes lesions que poden alertar-nos sobre mancances vitamíniques, manca de minerals o estats nutricionals deficitaris. En altres paraules, la salut bucal és important i està relacionada amb la salut i el benestar general de les persones.

Salut oral és salut general | Centre Dental Cise

A la boca hi són presents diversos bacteris, incloent aquells relacionats amb les càries dentals, amb les malalties periodontals i amb malalties sistèmiques que afecten la salut general. Aquests bacteris en general es mantenen sota control amb una bona higiene bucal, com el raspallat i l’ús de glopeigs bucals diaris. No obstant això, quan els bacteris perjudicials creixen fora de control poden ocasionar infeccions a les genives, i d’aquesta manera convertir-se la cavitat oral en una via d’entrada al torrent sanguini.

Un exemple clàssic sobre la repercussió de la salut oral sobre la salut general és la malaltia periodontal, ja que a més de provocar la pèrdua de dents, també augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars o diabetis.

La diabetis, per exemple, provoca una resposta inflamatòria exacerbada enfront dels bacteris patògens presents a la geniva, i també altera la capacitat de resolució de la inflamació i la capacitat de reparació posterior, el que accelera la destrucció dels teixits de suport periodontals. Sembla que tot aquest procés estaria mediat pels receptors de la superfície cel·lular (que s’activen com a conseqüència de la hiperglucèmia), i que s’ expressa en el periodonci (lligament que uneix dent o os) dels individus amb diabetis.

Etapes de la Gingivitis | Centre Dental Cise

Etapes de la Gingivitis

La relació existent entre ambdues entitats podria explicar-se ja que quan hi ha inflamació periodontal, en entrar en contacte amb el torrent sanguini després diversos procediments dentaris com el raspallat, es pot produir bacterièmia. La presència de bacteris en els vasos sanguinis provoca que s’alliberin una sèrie de mediadors que es relacionen amb l’adhesió i agregació plaquetària, promovent la formació de cèl·lules escumoses, i l’acumulació i elevació del colesterol tipus LDL (colesterol dolent), podent d’aquesta forma causar esdeveniments aterotrombòtics i, per tant, malaltia coronària.

Mantén tus dientes limpios. Tu corazón te lo va a agradecer

Mantigues les teves dents netes. El teu cor t’ho agrairà

Amb tot això vull que prenguin consciència que la tristament famosa piorrea, no només afecta el suport de les dents en l’os maxil·lar fent que aquests s’afluixin i es perdin, amb la conseqüent pèrdua de funció masticatòria i d’estètica, sinó que pot produir malalties generals o agreujar les ja existents.

No ho dubti, consulti a Centre Dental Cise, i li explicarem exhaustivament i sense cap compromís, sobre el que necessita per gaudir d’una boca sana i una estètica adequada.

Dr. Manuel López de Calatayud
COEC 3800