Relació entre salut bucal i salut general

Relació entre salut bucal i salut general

És cert que la salut de la nostra boca afecta a la salut general del nostre cos?

Sí, ho és! I et volem explicar com i per què.

La boca és plena de bacteris, incloent aquells relacionats amb les càries dentals, les malalties periodontals (de les genives) i malalties sistèmiques que afecten a la salut general. Aquests bacteris en general es mantenen sota control amb una bona higiene bucal com el raspallat i l’ús de fil dental diaris. Quan els bacteris perjudicials creixen fora de control, poden ocasionar infeccions a les genives i proporcionar un port d’entrada al torrent sanguini.

La boca reflecteix indicis i símptomes de salut i de malaltia. Una avaluació física de la boca i de la cara pot revelar indicis de malaltia, consum de drogues, violència domèstica física, hàbits perjudicials o addiccions com per exemple al cigarret, així com la condició general de la salut.

Diferents estudis de recerca indiquen una relació entre malalties de genives greus i certes malalties que afecten a l’organisme, incloent diabetis i malalties del cor.

Relació entre salut bucal i salut general | Centre Dental Cise

Aquí uns exemples:

  • La boca pot fer de dipòsit directe per a la contaminació bacterial dels pulmons amb posterior desenvolupament de pneumònia bacterial.
  • Les dones embarassades amb malalties en les genives es troben en un risc major de parts prematurs i de donar a llum a nadons de poc pes.
  • La infecció a la boca pot interrompre els nivells de sucre a la sang i fer que la diabetis sigui més difícil de controlar.
  • Les persones amb sistemes immunològics febles tenen més probabilitats de tenir infecció micòtiques i virals a la boca.
  • Alguns trastorns de la sang, gastrointestinals com GERD (Malaltia de reflux gastroesofàgic), malalties respiratòries i afeccions poden afectar a la salut bucal.
  • Les afeccions cardiovasculars, la diabetis i l’embaràs poden afectar a la cura bucal i la salut bucal.
  • Els medicaments que es prenen per altres afeccions poden ocasionar boca seca, la qual cosa pot augmentar el risc de càries dentals, infeccions bucals de candidiasis i altres infeccions bucals.
  • La manca de vitamines pot tenir greus efectes a la boca i a les dents.
  • El consum de tabac i els mals hàbits alimenticis poden afectar tant a la boca com a la cara.

La identificació primerenca dels símptomes o malalties bucals pot contribuir al ràpid diagnòstic i tractament d’altres malalties sistèmiques. I és que la salut bucal és més que dents saludables. La paraula “bucal” es refereix a la boca, que inclou no només les dents i les genives sinó també el paladar, la gola, la llengua, els llavis, les glàndules salivals, els músculs…

Un detallat examen bucal pot detectar senyals de deficiències nutricionals així com diverses malalties sistèmiques, incloent infeccions, desordres del sistema immunològic, lesions i algunes malalties greus. Les malalties sistèmiques tenen un impacte a la salut bucal; així mateix, la malaltia periodontal ha estat relacionada amb implicacions sistèmiques.

Si bé les malalties bucals són importants en si mateixes, sovint els pacients i els professionals de salut passen per alt la relació amb la salut general. La cura de la salut bucal, i el que un pot fer pel que fa a problemes de salut bucal, és un pas important en el manteniment de la salut general.

Tenir una dentadura en condicions va més enllà de l’estètica, és una qüestió de salut general; i si el pacient ja té una edat avançada i/o pateix alguna malaltia general, és una raó encara de més pes per tenir la boca en condicions.

Dr. Manuel López de Calatayud
COEC 3800

Relació entre salut bucal i salut general | Centre Dental Cise