Raspallat de dents

Raspallat de dents

Fa uns dies vam rebre una consulta referent al raspallat de les dents. Per això hem volgut ampliar la informació ja que creiem que és un tema interessant per tothom, grans i petits.

El raspallat de dents és essencial per mantenir una bona salut bucodental. Per a això cal tenir en compte les següents recomanacions:

1) Un raspallat després de cada menjar, amb un mínim de tres vegades al dia, essent el més important el de la nit abans d’anar a dormir. El raspallat elimina les restes d’aliments i la placa bacteriana, evitant l’acumulació de carrall i les restes d’aliments situats en les cares externes, internes i de masticació, i que poden afectar les estructures dentals.

2) La tècnica per al raspallat de les dents és molt important. S’aconsella seguir sempre el mateix ordre per no deixar-se cap zona sense netejar:

  • Col·locar el capçal del raspall en posició horitzontal sobre la geniva superior, amb una inclinació de 45º sobre el plànol de les dents.
  • S’inicia el raspallat de dents amb moviments verticals de dalt a baix i viceversa cobrint totalment la geniva, la dent i la unió de tots dos, per la qual cosa el raspall ha de ser sempre suau. Ha de repetir-se amb la part interior de les dents. Els moviments han de ser suaus però ferms. Si el raspallat es realitza amb moviments horitzontals es corre el risc de danyar les genives i el coll dental.
  • A la zona de masticació (la part superior de les peces dentals) el raspallat de dents s’ha de realitzar en sentit horitzontal i amb moviments curts de darrere a davant.
  • El raspallat de les dents ha de durar almenys tres minuts, mai menys d’un minut.
  • Per finalitzar, ha de netejar-se la llengua de davant cap a enrere diverses vegades.
  • Posteriorment, es realitzarà una esbandida suau, amb la finalitat d’eliminar el dentífric sobrant però permetent que quedi el fluor del mateix dipositat sobre l’esmalt dental.
  • Per la dificultat de la seva tècnica correcta no és aconsellable passar el fil dental pels espais interdentals, ja que en molts casos es transforma en un estímul irritant i danya la geniva produint retraccions gingivals, l’ideal és utilitzar un irrigador oral i/o raspalls interproximals de la grandària adequada per assegurar-se que no queda cap resta d’aliments entre les dents.

Tècnica correcta raspallat de dents | Centre Dental Cise

3) Cal rentar i assecar el raspall després de cada ús.

4) El raspall ha de canviar-se aproximadament cada tres mesos, ja que si es desgasta i s’obren els filaments del raspall, el raspallat no seria correcte.

En el cas que amb el raspallat de dents es produeixi el sagnat de les genives, hauria de consultar amb un dels nostres odontòlegs davant la possible existència d’una malaltia periodontal (… la tristament famosa piorrea…).

Per a més informació, en breu impartirem a la nostra sala de formació, una jornada de portes obertes sobre una correcta higiene oral totalment gratuïta, si desitgés assistir només ha de dir-ho!

Dr. Manuel López de Calatayud
COEC 3800

Tècnica correcta raspallat de dents | Centre Dental Cise