Quan s’han de col.locar implants dentals?

Quan s’han de col.locar implants dentals?

La majoria dels pacients creuen que els implants dentals són la panacea davant la falta de peces dentals naturals. Especialment guiats per publicitats enganyoses en les quals els diuen que es col·loquin implants dentals fins a les orelles, i que sigui el que sigui el seu cas, se li garanteixen “per a tota la vida”.

Davant això, la població pretén que se li col·loquin implants, volen imposar un tractament que en alguns casos està contraindicat; i si no li fan cas, recorre diferents clíniques dentals fins que en alguna, sigui per falta de coneixement o per necessitat, li col·loquen els implants dentals que tant desitjava. I després passa el que passa: molèsties, retenció d’aliments, falta d’estètica adequada, periimplantitis, trencament dels implants, pròtesis partides, etc. Els implants dentals són un instrument més de l’armamentarium clínic que l’odontòleg pot oferir als seus pacients, però ni de lluny són la solució per a tot! Efectivament, hi ha una sèrie de criteris, seriosament documentats, que fan que els implants es recomanin en determinats casos d’absència de peces dentals i en altres no sigui gens aconsellable el seu ús!

Per començar, hi han criteris clínics i radiogràfics condicionants: poca geniva adherida, boca seca, peces dentals romanents amb piorrea, mala higiene oral per part del pacient, etc. Radiogràficament: poc os tant en longitud com gruix, sense maxil·lars molt pneumatitzats, cantells a tall de ganivet, osteoporosi, lesions òssies, etc… A això cal sumar-li l’estat de salut general del pacient, malalties cròniques que dificulten o impedeixen l’osteointegració de l’implant dental: diabetis descontrolades, hipotiroïdisme, alcoholisme, drogadicció, psicosi, artritis reumatoide, pacients sotmesos a radiació de maxil·lars, pacients que consumeixen usualment bifosfonats, entre d’altres.

implants | Centre Dental Cise

Hi han diferents causes, que en molts casos resulta molt difícil objectivar clínicament, per exemple el bruxisme. Si un pacient es presenta a la nostra clínica dental sense cap peça dental a la boca, se li col.loca un tractament de pròtesi fixa sobre implants dentals, i un cop col.locat, el pacient apreta i grinyola les dents durant tot el dia i/o nit, és lògic pensar que l’excès de parafunció portará tot al fracàs (recordin que les dents están unides al maxil.lar mitjançant un lligament, mentre que els implants dentals están en contacte directe amb l’os: no admeten sobrepressions i toleren malament les forces laterals ja que no hi ha cap amortiment!); altra causa difícil de valorar si el pacient és desdentat total són els seus hàbits d’higiene oral, després d’un tractament amb implants dentals, les cures de neteja bucal domiciliària diaries han de ser correctes i rigoroses per a assegurar l’èxit del tractament en el temps. Si afegim que els pacients solen “desaparèixer” durant llargues temporades saltant-se els controls “obligatoris” semestrals o anuals segons sigui la seva pròtesi, és impossible que algú pugui pensar que durarán “tota la vida”.

Siguem sensats, un pacient amb dents i queixals romanents, sense mobilitat pot portar una pròtesi fixa, estètica i confortable, sense cap risc quirúrgic, hi ha un cost assumible a gairebé totes les economies familiars. Un desdentat total, si no pot o vol portar dentadures postisses, i té os suficient i cap de les contraindicacions esmentades anteriorment, pot portar dents fixes, seguint les recomanacions i controls indicats pel seu dentista.

Si ens comprem un Mercedes sèrie alta, i el xoquem, derrapem contínuament, no passem les revisions, etc… Hi ha algú que pot pensar que no es presentarán problemes en aquest cotxe? De la mateixa manera, hi ha alguna persona que pugui dir seriosament que li van garantir el cotxe “durant tota la vida”, o que s’ho cregui?… I per què les prótesis dentals i altres tractaments orals pretenem que sí ho siguin, més estant pendents d’un organisme viu i per tant canviant amb el pas del temps? On hi ha la lògica?!!

Implants dentals sí, quan corresponguin per solucionar un problema bucal i les condicions permetin col.locar-lo, sinó sempre hi han moltes més opcions! Gaudir d’una boca sana i bonica és l’objectiu final, l’Odontologia (i dins d’ella la Implantologia) són ciències mèdiques, no fem d’elles ciència ficció!

Dr. Manuel López de Calatayud
COEC 3800

implants | Centre Dental Cise