L’emblanquiment dental

L’emblanquiment dental

La dentina és el teixit que s’encarrega de donar el color a les dents, ja que l’esmalt és transparent. L’emblanquiment dental és un procediment que té com a objectiu aclarir el color de la dent. Amb l’edat, la dentina es va enfosquint, provocant que les dents canviïn de color, i també poden existir pigmentacions a causa de patologies dentals, excés de la ingesta de fluor o a causa d’haver pres antibiòtics del grup de les tetraciclines.

Materials blanquejants
Primerament es realitzarà una sessió a la clínica on es col·loca el material blanquejant sobre la dent. Durant la planificació del tractament, es prendran motllos per realitzar unes fèrules. Així, després de la sessió clínica el pacient s’endurà les fèrules i el material blanquejador a casa, aplicant-s’ho diverses hores al dia.

Consideracions prèvies
El tractament està contraindicat en dones embarassades o durant la lactància materna, en pacients amb Diabetis Mellitus o malalties cardíaques, i en els pacients menors de 13 anys.

Abans de realitzar un tractament blanquejant s’han de tractar les càries i la malaltia periodontal.

És important recordar que les reconstruccions i les corones no canvien de color. Després de l’emblanquiment es poden substituir per noves reconstruccions o pròtesis del color assolit durant el tractament.

Efectes adversos de l’emblanquiment dental
Alguns pacients poden patir hipersensibilitat dental, tot i que existeixen materials desensibilitzants i aquesta disminueix amb el pas dels dies.

Recomanacions
Està indicat fer una higiene dental prèvia al tractament, per tal d’eliminar les taques extrínseques. Dues setmanes abans de l’emblanquiment, es recomana deixar d’utilitzar dentífrics que continguin nitrat potàssic i fluor, ja que aquests components reforcen l’esmalt i interfereixen en l’acció blanquejant.

Durant el tractament, la dent és més porosa, per tant, és més susceptible a tenyir-se. És per això que és imprescindible mantenir una bona higiene oral i evitar aliments que puguin tacar les dents com la remolatxa, el vinagre de Mòdena, el cafè, el te, el vi negre, les cireres, la regalèssia, etc. A més, fumar està contraindicat durant l’emblanquiment.

Les facetes de porcellana o les corones es valoraran com a alternatives en casos amb tincions molt greus que no responen al tractament. És imprescindible mantenir una constància en les visites amb el seu odontòleg, per tal de comprovar el color, realitzar una higiene dental i posteriorment realitzar una sessió de record mitjançant l’aplicació d’agent blanquejant a la clínica.

Si estigués interessat en fer-se un emblanquiment, no ho dubti, consulti’ns, i si fos el cas, li donarem hora sense cap compromís per a estudiar el seu cas!

Dra. Alba Ribas i Serrano
COEC 7510