El dentista… amic dels nostres petits!

Sí, sí, amic. Perquè de ben petit cal portar el nostre fill/a al dentista. Una visita divertida, diferent, distesa. Cal normalitzar les visites a l’odontopediatra, des d’un primer moment, per tal que els nostres nens les visquin com a normals, gens excepcionals. Un bon inici marcarà per tota la vida les seves visites al dentista.

Sovint, quan els pares porten el seu fill amb el dentista infantil per primera vegada, hi ha molts dubtes que cal resoldre. És per això que des de Centre Dental Cise ens hem proposat donar-vos les respostes a la majoria de preguntes freqüents que es realitzen durant la primera visita amb l’odontopediatra.

Quan s’ha de fer la primera visita al dentista?

És recomanable que la primera visita amb l’odontopediatra sigui abans del primer any de vida. Així, es controlarà la higiene oral, els mals hàbits i l’alimentació, que l’erupció de les dents es correspongui amb la seva edat cronològica i també perquè agafi confiança amb el dentista i amb l’acció d’acudir a la clínica dental.

Quan s’ha de deixar el xumet?

El xumet s’ha de retirar idealment als 6 mesos d’edat. Com a màxim, es pot allargar fins als primers 12-18 mesos d’edat, tot i que com més es tardi en retardar-lo, més efectes tindrà sobre la seva anatomia i funcionalitat oral. La patologia més freqüent provocada per l’ús continuat de xumet després dels 12 mesos és la mossegada oberta anterior.

Quan s’ha de deixar el biberó?

A partir dels 6 mesos el nadó és capaç de succionar amb un vas, pel que es pot començar a fer la transició. Màxim, però, es pot utilitzar fins als 2 anys, ja que després començarà a provocar anomalies oro-facials. És important que el biberó no es mulli mai amb mel, sucre, vainilla ni cap producte per endolcir-lo i que no es deixi el biberó a la boca durant tota la nit.

Quan surten les primeres dents?

Les primeres dents de llet solen ser els incisius centrals inferiors, que erupcionen al voltant dels 6-9 mesos de vida. De totes maneres, cada nen és diferent i l’erupció dental pot variar molt d’un nen a un altre, sense necessitat que això sigui patològic. Per exemple, els incisius inferiors centrals també poder començar a erupcionar als 4 mesos, i també poden erupcionar als 12 mesos. Això no té perquè indicar cap anomalia, simplement cada nen té un ritme d’erupció dental diferent.

Quan cauen les primeres dents?

Les primeres dents en exfoliar-se també solen ser els incisius centrals inferiors i solen caure cap als 5-6 anys.

Com s’han de raspallar les dents?

En nens fins a 9 anys és imprescindible que els pares reforcin el raspallat. És a dir, es pot deixar que l’infant agafi el raspall i comenci a agafar l’hàbit higiènic, però després els pares han de tornar a raspallar bé per tal de garantir que la higiene és efectiva. La manera més fàcil de raspallar és fent cercles (si s’utilitza un raspall manual) o deixant el raspall sobre cada superfície de la dent durant 2-3 segons (si s’utilitza l’elèctric). És important que el raspallat duri 2-3 minuts, per tal que totes les parts de cada dent quedin netes.

Centre Dental Cise - Raspallat de dents dels més petits

Quina pasta dentífrica cal fer servir?

La pasta que s’ha de fer servir ha de contenir fluor i aquest ha d’estar en una concentració de mínim 1.000 ppm (es podrà observar al dors). Aquesta concentració mínima és necessària perquè el nen estigui protegit contra la càries.

En funció de l’edat, posarem més pasta o menys. En menors de 3 anys, la quantitat de pasta a utilitzar equival a un gra d’arròs. En majors de 3 anys, la pasta ha d’equivaldre a un pèsol.

Cal dir que tots els casos s’han d’individualitzar i que, per això, és necessari que porteu el vostre fill amb l’odontopediatra des de ben petits per tal que us ensenyi a raspallar bé, a detectar anomalies o mals hàbits. A més, és important que el nen s’acostumi a anar al dentista com a prevenció, ja que últimament ens trobem que els nens que acudeixen a la seva primera visita venen perquè ja tenen una càries, dolor o un flegmó. D’aquesta manera, és més complicat que el nen vingui tranquil ja que a la primera presa de contacte se li ha de fer un tractament restaurador. Per això, no hi ha res com prevenir i, si apareix algun problema detectar-lo precoçment

Així que ja sabeu, si teniu petits a casa, confieu en el vostre odontopediatra des d’un inici. A Centre Dental Cise oferim servei d’odontopediatria i mimem els més petits: el seu somriure és la nostra alegria dia a dia.

Dra. Alba Ribas i Serrano
COEC 7510

Centre Dental Cise | El dentista, amic dels més petits

Comparteixi aquest contingut: