El dentista… amic dels nostres petits!
Sí, sí, amic. Perquè de ben petit cal portar el nostre fill/a a el dentista. Una visita divertida, diferent, distesa. Cal normalitzar les visites a l’odontopediatra, des d’un primer moment, perquè els nostres nens les visquin com a normals, res excepcionals. Un bon inici marcarà per tota la vida les seves visites a l’dentista.
Sovint, quan els pares porten el seu fill al dentista infantil per primera vegada, sorgeixen molts dubtes que cal resoldre. És per això que des Centre Dental Cise ens hem proposat donar-vos les respostes a la majoria de preguntes freqüents que es realitzen durant la primera visita amb l’odontopediatra.
QUAN S’HA DE FER LA PRIMERA VISITA A L’DENTISTA?
És recomanable que la primera visita amb el odontopediatra sigui abans del primer any de vida. Així, es controlarà la higiene oral, els mals hàbits i l’alimentació, que l’erupció de les dents es correspongui amb la seva edat cronològica i també perquè agafi confiança amb el dentista i amb l’acció d’acudir a la clínica dental.
QUAN S’HA DE DEIXAR EL XUMET?
El xumet s’ha de retirar idealment als 6 mesos d’edat. Com a màxim, es pot allargar fins als primers 12-18 mesos d’edat, tot i que com més es trigui a l’retardar, més efectes tindrà sobre la seva anatomia i funcionalitat oral. La patologia més freqüent provocada per l’ús continuat de xumet després dels 12 mesos és la mossegada obert anterior.
QUAN S’HA DE DEIXAR EL BIBERÓ?
A partir dels 6 mesos el nadó és capaç de succionar amb un got, de manera que es pot començar a fer la transició. Màxim es pot utilitzar fins als 2 anys, ja que després començarà a provocar anomalies or-facials. És important que el biberó no es mulli mai amb mel, sucre, vainilla ni cap producte per endolcir i que no es deixi el biberó a la boca durant tota la nit.
QUAN SURTEN ELS PRIMERS DENTS?
Les primeres dents de llet solen ser les incisives centrals inferiors, que erupcionen al voltant dels 6-9 mesos de vida. De totes maneres, cada nen és diferent i l’erupció dental pot variar molt d’un nen a un altre, sense necessitat que això sigui patològic. Per exemple, els incisius inferiors centrals també poden començar a erupcionar als 4 mesos, i també podran erupcionar als 12 mesos. Això no ha de indicar cap anomalia, simplement cada nen té un ritme d’erupció dental diferent.
QUAN CAUEN ELS PRIMERS DENTS?
Les primeres dents en exfoliarse també solen ser les incisives centrals inferiors i solen caure cap als 5-6 anys.
COM S’HAN DE RASPALLAR LES DENTS?
En nens fins a 9 anys és imprescindible que els pares reforcin el raspallat. És a dir, es pot deixar que el nen agafi el raspall i comenci a agafar l’hàbit higiènic, però després els pares han de tornar a raspallar bé per garantir que la higiene és efectiva. La manera més fàcil de raspallar és fent cercles (si s’utilitza un raspall manual) o deixant el raspall sobre cada superfície de la dent durant 2-3 segons (si s’utilitza l’elèctric). És important que el raspallat duri 2-3 minuts, perquè totes les parts de cada dent quedin netes.
QUINA PASTA DENTIFRÍCIA CAL UTILITZAR?
La pasta que s’ha d’usar ha de contenir fluor i aquest ha d’estar en una concentració de mínim 1.000 ppm (es podrà observar al dors). Aquesta concentració mínima és necessària perquè el nen estigui protegit contra la càries.
En funció de l’edat, posarem més pasta o menys. En menors de 3 anys, la quantitat de pasta a utilitzar equival a un gra d’arròs. En majors de 3 anys, la pasta ha d’equivaler a un pèsol.
Cal dir que tots els casos s’han d’individualitzar i que, per això, cal que porteu el vostre fill a l’odontopediatra des de molt petit perquè us ensenyi a raspallar bé, a detectar anomalies o mals hàbits. A més, és important que el nen s’acostumi a anar a el dentista com a prevenció, ja que últimament ens trobem que els nens que van en la primera visita vénen perquè ja tenen una càries, mal o un flegmó. D’aquesta manera, és més complicat que el nen vingui tranquil ja que a la primera presa de contacte és amb tractament restaurador. Per això, no hi ha res com prevenir i, si apareix algun problema detectar precoçment.
Així que ja sabeu, si teniu petits a casa, confieu en el vostre odontopediatra des d’un inici. A Centre Dental Cise oferim servei d’odontopediatria i mimem als més petits: el seu somriure és la nostra alegria dia a dia.